Co jedli lidé v minulosti? Proč se veverky musely mít na pozoru před středověkými kuchaři? A jak se vlastně správně stoluje? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky našly děti ze dvou čtvrtých tříd v expozici Gastronomie v Národním zemědělském muzeu na pražské Letné.
Program s lektory byl zaměřen na historii stravování – od pravěké kuchyně až po kuchyň našich babiček se spoustou zajímavých exponátů. Poučení, že na vystavené předměty se nesmí sahat, v tomto muzeu tak úplně neplatí. Objevili jsme hodně míst, kde se přímo vyžadovalo, aby děti po hmatu poznaly určité suroviny a zkusily si v souladu s etiketou prostřít sváteční stůl.
Všem návštěvníkům muzea doporučujeme návštěvu střechy jeho funkcionalistické budovy, která je osázena zelení a poskytuje překrásný pohled na Prahu z výšky. Náš výhled byl umocněn sluníčkem, které nám svítilo nad hlavami a krásně hřálo, i když byl 14. listopad.
A ty veverky? Uhodli jste. Nejlepší prý byly podávané s omáčkou. Dobro chuť všem!
Dnes je 8.5.2024
Zítra má svátek Ctibor
Adresa
Základní škola Pečky, okres Kolín
Tř. Jana Švermy 342
289 11 Pečky
Czech Republic
IČ 49862456
Telefonní spojení
škola +420 321 785 267
ředitel +420 607 573 830
družina +420 720 299 355
jídelna +420 321 785 015