Co jedli lidé v minulosti? Proč se veverky musely mít na pozoru před středověkými kuchaři? A jak se vlastně správně stoluje? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky našly děti ze dvou čtvrtých tříd v expozici Gastronomie v Národním zemědělském muzeu na pražské Letné.
Program s lektory byl zaměřen na historii stravování – od pravěké kuchyně až po kuchyň našich babiček se spoustou zajímavých exponátů. Poučení, že na vystavené předměty se nesmí sahat, v tomto muzeu tak úplně neplatí. Objevili jsme hodně míst, kde se přímo vyžadovalo, aby děti po hmatu poznaly určité suroviny a zkusily si v souladu s etiketou prostřít sváteční stůl.
Všem návštěvníkům muzea doporučujeme návštěvu střechy jeho funkcionalistické budovy, která je osázena zelení a poskytuje překrásný pohled na Prahu z výšky. Náš výhled byl umocněn sluníčkem, které nám svítilo nad hlavami a krásně hřálo, i když byl 14. listopad.
A ty veverky? Uhodli jste. Nejlepší prý byly podávané s omáčkou. Dobro chuť všem!
Dnes je 20.4.2024
Svátek má Marcela
Zítra má svátek Alexandra
Adresa
Základní škola Pečky, okres Kolín
Tř. Jana Švermy 342
289 11 Pečky
Czech Republic
IČ 49862456
Telefonní spojení
škola +420 321 785 267
ředitel +420 607 573 830
družina +420 720 299 355
jídelna +420 321 785 015